alp در آزمایش خون چیست

مدیر

مدیر کل انجمن
مدیر کل سایت
5/10/19
95,287
79
alp در آزمایش | alp در آزمایش خون | جواب alp در آزمایش | نتیجه alp در آزمایش |


به گزارش مجله علمی و پزشکی سایت همیارخاص، آزمایش ALP سطح آنزیم آلکالین فسفاتاز (Alkaline Phosphatase) موجود در جریان خون را می سنجد. این آزمایش به یک خون گرفتن ساده نیاز دارد و معمولاً به عنوان یکی از بخش های متداول دیگر آزمایش خون ها انجام می شود.
alp در آزمایش خون چیست.jpg

اگر میزان ALP موجود در خون غیرعادی باشد، چنین شرایطی بیانگر وجود مشکل در یکی از بخش های کبد، کیسه صفرا، یا استخوان ها هستند. البته عوامل دیگری همچون سوتغذیه، تومورهای سرطانی کلیه، مشکلات روده ای، مشکل پانکراس یا عفونت شدید نیز در غیرعادی شدن میزان ALP نقش دارند.

محدوده عادی ALP، از فردی به فردی دیگر تغییر می کند. محدوده مقادیر عادی ALP به سن، گروه خونی (نوع خون)، جنسیت، و باردار بودن بستگی دارد.​

محدوده عادی برای آزمایش سطح آلکالین فسفاتاز (ALP) سرم خون بین ۲۰- ۱۴۰ IU/L است. این محدوده با توجه به اطلاعات منابع عادی بدست آمده است. البته همین محدوده ها از یک آزمایشگاه به آزمایشگاهی دیگر با هم تفاوت دارند.

محدوده عادی در کودکان در حد بالاتری قرار دارد. با بالا رفتن سن، این محدوده در سطح پایین تری قرار می گیرد. بهترین روش برای آگاهی از محدوده عادی و غیرعادی، در میان گذاشتن نتایج آزمایش با پزشک است.

علت انجام آزمایش سطح آلکالین فسفاتاز چیست؟​

آزمایش ALP جهت تعیین مطلوبیت عملکرد کبد یا کیسه صفرا به کار می رود. ضمناً این آزمایش برای تشخیص بیماری های استخوان نیز کاربرد دارد.

۱) کبد و کیسه صفرا
بررسی سطوح ALP خون، یکی از بخش های رایج آزمایش ارزیابی عملکرد کبد و کیسه صفرا محسوب می شود. علائمی همچون زردی پوست، درد شکم، حالت تهوع این تصور را در پزشک ایجاد می‌کند که کبد یا کیسه صفرای شما آسیب دیده است.

آزمایش ALP، جهت تشخیص برخی بیماری ها مفید واقع می شود :​


هپاتیت (التهاب کبد)
سیروز (ایجاد زخم های کبدی)
کوله سیستیت (التهاب کیسه صفرا)
انسداد مجاری صفراوی (ناشی از سنگ صفرا، التهاب، سرطان)


۲) استخوان ها
آزمایش ALP، برای تشخیص بیماری های استخوان نیز مفید واقع می شود :

راشیتیزم (ریکتز)
نرم شدن یا ضعیف بودن استخوان های کودکان، که عموما بدلیل کمبود شدید ویتامین D یا کلسیم رخ می دهد.

اوستئومالاسیا
نرم شدن استخوان ها در بزرگسالان، بدلیل کمبود شدید ویتامین D.
البته ناتوانی بدن برای تجزیه و استفاده صحیح از ویتامین D نیز منجر به ایجاد این بیماری می شود.

بیماری پاژه استخوانی
بیماری که اختلالات جدی را در زمینه های رشد و تخریب استخوان ها در پی دارد.
علاوه بر این، آزمایش ALP برای بررسی وجود تومورهای سرطانی، رشد غیرعادی استخوان و کمبود ویتامین D مفید واقع می شود. علاوه بر این، میزان پیشرفت درمان نسبت به هر یک از این بیماری ها نیز به کمک این آزمایش، ارزیابی می شود.


نتایج آزمایش آلکالین فسفاتاز چه معنایی دارند؟​

پس از آماده شدن نتایج آزمایش ALP پزشک راجع به آن ها با شما صحبت می کند و اقدامات بعدی را به اطلاع شما می‌رساند.

سطوح بالا آلکالین فسفاتاز
سطوح ALP بیشتر از حد عادی در خون، نشانه ای از وجود بیماری های کبدی یا صفرایی هستند. از جمله این بیماری ها می توان به هپاتیت، سیروز کبدی، سرطان کبد، سنگ صفرا، و انسداد مجاری صفراوی اشاره کرد.

بالا بودن سطوح ALP ممکن است نشانه ای از مشکلات استخوانی نیز باشند. از جمله این بیماری ها می توان به مواردی همچون ریکتز، بیماری پاژه، سرطان استخوان، یا غده پاراتیروئید بیش فعال اشاره نمود.

در موارد نادر، سطوح بالای ALP نشان دهنده نارسایی قلبی، سرطان کلیه، سایر سرطان ها، مونونوکلئوز، یا عفونت باکتریایی هستند.

سطوح پایین آلکالین فسفاتاز
پایین تر بودن سطوح ALP از حد عادی، به ندرت رخ می دهد. این شرایط می تواند نشانه ای از سوتغذیه باشد. بیماری سلیاک یا کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی، عامل شکل گیری این سوتغذیه محسوب می شوند.
 
  • برچسب ها
    alp در آزمایش alp در آزمایش خون alp در آزمایش خون چیست جواب alp در آزمایش نتیجه alp در آزمایش
  • آمار انجمن

    موضوع ها
    48,722
    ارسال ها
    56,132
    کاربران
    3,409
    جدیدترین کاربران
    Mehdi00842
    عقب
    بالا