بورس چیست؟

مدیر

مدیر کل انجمن
مدیر کل سایت
5/10/19
95,285
79
.

به گزارش وانانیوز،
در دنیای اقتصاد، از بورس به عنوان یک بازار برای تعیین قیمت و خریدوفروش کالا و اوراق بهادار یاد می‌شود و این بازار به‌صورت چهارچوب‌های تعریف‌شده در گروه‌بندی‌های مختلف در دسترس تمامی افراد قرارگرفته است. سرمایه گذاری به عنوان یک امر حیاتی برای اکثر مردم به شمار می آید. بازار بورس با توجه به ریسک‌پذیری فرد، میزان سرمایه و دانش و مهارت شخص، برای فرآیند سرمایه گذاری جذب‌کننده افراد است. در این میان بازارهای موازی به‌منظور سرمایه‌گذاریوجود دارند که به عنوان مثال، ورود به بازار طلا و ارز با توجه به ماهیت پر ریسک و مبهم بودن آن و نوسانات بالا، برای همه افراد جذابیت ندارد. از طرفی بازار مسکن به‌واسطه مشکلات نقد شوندگی و دیر بازده بودن نسبت به سایر بازارها، در گزینه‌های اول مزایای سرمایه‌گذاری در بورس قرار نمی‌گیرد. در این مقاله، قصد داریم به تعریف روشن و کاربردی از بورس داشته باشم و در ادامه به مزایای سرمایه گذاری در این بازار بپردازیم.

نگاهی بر بورس و تاریخچه آن در جهان و ایران​


بورس چیست ؟ واژه بورس در اصطلاح در زبان فرانسوی به‌عنوان کیف پول شناخته می‌شود. داستان قدیمی وجود دارد که گفته می‌شود در قرن پانزدهم میلادی در یکی از شهرهای بلژیک مردی ب نام "واندر بورس" زندگی می‌کرده که در مقابل خانه او به ‌نوعی تمامی معاملات مالی و مغازه‌های صرافی فعالیت می‌کردند. بعد از آن در هر نقطه‌ای که به دادوستد پول و اسناد مالی پرداخته می‌شد، بورس نامیده می‌شد.

همان‌طور که انتظار می‌رود در آن زمان نسبت به الان، نظم و انضباط خاصی برای این نوع معاملات تعریف ‌نشده بود و هر شخصی از هر طبقه‌ای قادر بود به این فعالیت‌ها بپردازد. به‌مرورزمان و با بزرگ‌تر شدن این بازار به‌منظور شفافیت بیشتر یک سری قوانین و چهارچوب‌های ابتدایی شکل گرفتند. به‌نحوی‌که از یک‌زمان به بعد فقط صرافان و بازرگانان و دلالان بودند که در این بازار می توانستند به صورت جدی فعالیت کنند. با گذر زمان تالارهای مسقف برای فعالیت‌های بورسی شکل گرفت و در آن مکان مردم می توانستند برای کسب درآمد مشغول خرید و فروش اوراق بهادار شوند.

تاریخچه پیدایش بورس در ایران به سال 1315 هجری برمی‌گردد که در این سال شخص بلژیکی تبار به نام "لان لوترفلد" بعد از تحقیقات و ارزیابی های لازم در حوزه‌های مالی و بورسی ایران، فرآیندهای مربوط به تأسیس بورس در ایران را تدوین و به مسئولان مربوطه اعطا کرد. به دنبال بروز جنگ جهانی دوم و بهبه های شدید آن دوران، فرآیند شروع بورس به 25 سال بعد موکول شد. به‌این‌ترتیب که در سال 1341، با حضور ارکان اصلی کشور، موافقت‌نامه اولیه بورس سهام در مجلس تصویب و به بانک مرکزی ارسال شد. یک سال بعدازآن یعنی در سال 1346 با انجام چندین معامله بر روی سهام بانکی و معدنی فعالیت رسمی خود را آغاز کرد.

بازار بورس در ایران چند نوع است؟​


در ایران بازار بورس به 4 بخش تقسیم‌شده است که در هرکدام از آن‌ها، فعالیت‌های مختص به آن بازار انجام می‌شود. این 4 بخش عبارت‌اند از:

  1. بورس اوراق بهادار
  2. فرابورس
  3. بورس کالا
  4. بورس انرژی

همچنین در سایر کشورها بازار بورس ارز هم وجود دارد اما در ایران این بستر در بازار بورس فراهم نشده است. عمدتاً در این فرآیند ارزهای خارجی مورد معامله قرارگرفته و افراد به خریدوفروش آن مشغول می‌شوند. در ادامه به بررسی 4 بخش معرفی‌شده در بازار بورس ایران خواهیم پرداخت.

  • بورس اوراق بهادار تهران: در این بخش اوراق بهادار سهام شرکت‌های بورسی و سایر اوراق بهادار نظیر اوراق مشارکت، مورد خریدوفروش قرار گرفته و می‌توان به‌صورت قطعی گفت که در ایران تمرکز بیشتر سرمایه‌گذاران مختص به این بخش است. با گذر زمان و با پیشرفته‌تر شدن سیستم‌ها و وضع قوانین مشخص و شفافیت موجود در بازار بورس، معاملات در این بخش ساده‌تر و بهتر شد، به این شکل که هر شخص با اقدام به‌منظور دریافت کد بورسی و با استفاده از مطالب آموزشی یا کلاس‌های آموزشی قادر به شروع معاملات در این بازار خواهد بود.
  • فرابورس: برای شناخت فرابورس لازم است بدانید، سهام شرکت‌هایی که به هر دلیل نتوانستند به بازار بورس اوراق بهادار راه پیدا کنند، در قرابورس مورد معامله قرار می‌گیرند. می‌توان به این شکل تعریف کرد که قوانین ثبت یک شرکت در فرابورس به‌مراتب نسبت به بورس اوراق بهادار ساده‌تر است.
  • بورس کالا: نوع معاملات در بورس کالا به شکلی است که افراد می‌توانند سهام کالاهای مختلف را بخرند. به زبان ساده تر بورس کالا به‌عنوان بستری برای عرضه‌کنندگان محصولات خاص در نظر گرفته‌شده است که می‌توانند محصول خود را بعد از بررسی کارشناسی و قیمت‌گذاری توسط کارشناسان بورس کالا، به فروش برسانند. محصولاتی که در این بازار به فروش می‌رسد معمولاً محصولات خام نظیر فلزات، گندم، پنبه، زیره، زعفران و ... است.
  • بورس انرژی: بورس انرژی نیز به‌عنوان بورس کالایی شناخته می‌شود که در این بخش امکان معاملi حامل‌های انرژی و اوراق بهادار در همین راستا فراهم‌شده است. تاریخ شروع فعالیت بورس انرژی در ایران مربوط به سال 1391 است که به‌عنوان چهارمین بورس کشور برای عرضه محصولات نفتی و مشتقات آن و ... شکل گرفت. همینطور بورس انرژی دارای دو بازار فعال فیزیکی و مشتقه است که ویژگی‌های این دو بازار ممکن است با هم تفاوت‌هایی داشته باشند. تفاوت مهم این دو بازار این است که در بازار فیزیکی کالاها مورد معامله قرار می‌گیرند ولی در بازار مشتقه، اوراق مبتنی بر کالا معامله می‌شوند.

ساعت معامله در بازارهای مختلف بورس​


در صورتی که شما بعنوان یک سرمایه گذار قصد ورود به بازار بورس را دارید، مطلع بودن از زمان‌ معاملات بازار بورس امر بسیار مهمی تلقی می شود که در این بخش به‌صورت مفصل به این موضوع خواهیم پرداخت. اگر شما بدون دانستن زمان معاملات برای ارسال سفارش اقدام کنید، به نتیجه دلخواه خود دست پیدا نخواهید کرد.

بازارهای مالی و بورس در سرتاسر دنیا در ساعات معینی مورد معامله قرار می‌گیرند، به‌عنوان نمونه بازار بورس نیویورک از ساعت 09:30 الی 16:00، بازار بورس نزدک از ساعت 09:30 الی 16:00 در دسترس افراد بوده و قادر به انجام معاملات هستند. بازارهای مالی مختلفی در ایران وجود دارند که می‌توان به بازار بورس و اوراق بهادار تهران، بازار آتی کالا، بازار بورس کالا، بازار اختیار معامله و … اشاره کرد. ساعات معامله در هرکدام از این بازارها نیز متفاوت است. معامله گران و سهامدارانی که تمایل دارند در هرکدام از این بازارها به فعالیت بپردازند، لازم است در ابتدا با سازوکار آن آشنا شده و در ساعات معین شده سفارش‌های خود را ارسال کنند.

به‌عنوان نمونه بازار اصلی بورس که بورس اوراق بهادار است روزانه غیر از ایام تعطیل از ساعت 8:30 صبح تا 12:30 ظهر برای انجام معاملات درنظر گرفته شده است. در نظر داشته باشید که بازه زمانی 8:30 الی 9:00 صبح، به‌عنوان زمان پیش گشایش در نظر گرفته می‌شود به این شکل که شما قادر به ثبت سفارش خریدوفروش خود هستید اما انجام سفارش‌ها از ساعت 9:00 در نظر گرفته می‌شود.

سخن آخر​


همان‌طور که در این مقاله به آن پرداخته شد، سعی کردیم تعریف واضحی از بورس و مزایای آن و نگاهی به پیدایش بورس در جهان و ایران داشته باشیم. در ادامه به جزئیات مهم در بازار بورس پرداختیم.. نکته بسیار مهم و اساسی به‌منظور شروع معاملات در بورس و تزریق سرمایه‌تان به این بازار این است که نباید در غالب یک شخص مبتدی و غیرحرفه‌ای و یا حتی بدون هیچ اطلاعات نسبت به بورس، عمل کنید. همان‌طور که در کانال‌های خبری از جذابیت های بورس به گوش شما می‌رسد در سوی دیگر آن به دنبال نداشتن علم کافی و یا شانسی عمل کردن، ممکن است با ضررهای سنگین مواجه شوید. پیشنهاد می کنیم به منظور شروع معاملات در بازار بورس در ابتدا دانش های مربوط به این فرآیند را در زمان کوتاه کسب کنید و در گام بعدی با استراتژی معاملاتی تدوین شده توسط خودتان سرمایه گذاری در بازار بورس را شروع کنید.


منبع : vananews | همیارخاص

.
 
  • برچسب ها
    بورس چیست pdf بورس چیست به زبان ساده بورس چیست مقاله بورس چیست و انواع آن بورس چیست و چگونه وارد بورس شویم سهام بورس چیست سیگنال بورس چیست واحد بورس چیست
  • جدیدترین ارسال ها

    آمار انجمن

    موضوع ها
    48,721
    ارسال ها
    56,120
    کاربران
    3,408
    جدیدترین کاربران
    امیر حافظ
    عقب
    بالا