- 5/10/19
- 94,359
- 64
آموزش تهیه صورتهای مالی را در همیارخاص ببینید
ما در این مقاله از شرکت حسابداری اقتصاد قرن به آموزش تهیه صورت های مالی می پردازیم. قبل از هر چیز باید آشنایی کلی با مفاهیمی که در تهیه یک صورت مالی استفاده می شوند و در واقع اصل و اساس حسابداری را تشکیل می دهند مثل هزینه، درآمد، بدهی و… داشته باشیم پس به صورت مختصر مفاهیم کلی در ادامه مقاله آموزش تهیه صورت های مالی بیان خواهد شد.
فهرست مطالب این صفحه
یکی از مفاهیمی که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید دارایی است. هر آنچه متعلق به هر کس باشد دارایی او محسوب میشود و نسبت به آن حق مالکیت دارد. بنابراین هر چه متعلق به واحد اقتصادی باشد نیز دارایی آن قلمداد میشود چه مشهود باشد مانند وجه نقد، اثاثیه، اتومبیل چه نامشهود باشد مانند سرقفلی و حق الاختراع. اینجا باید به دو نکته توجه کرد که دارایی ها وابسته به عمر خود به دو دسته تقسیم میشوند:
دارایی ها بر اساس میزان قدرت نقدشوندگی به دو نوع جاری و بلندمدت تقسیم میشوند. دارایی های جاری شامل وجه نقد و اوراق بهادار و حسابهای دریافتنی است. دارایی های بلندمدت به عنوان نمونه به ماشین آلات و ساختمان شرکت که نقد نیستند اما برای کار لازم هستند گفته میشود. این نوع دارایی ها در بلند مدت دچار استهلاک میشود و به آنها می توان دارایی ثابت نیز گفت.
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید هزینه است. هزینه در لغت نامه به معنای خرج است. یعنی هر آنچه در مقابل کسب منفعت مجبور است خرج شود. پس اینگونه باید گفت برای کسب منفعت مجبور به تحمل بعضی پرداخت ها هستیم که هزینه تعریف میشوند مانند هزینه آب، برق، تلفن و…
هزینه ها بسته به ارتباطشان با فعالیت تعریف شده حسابداری به سه دسته تقسیم می شوند. هزینهها به سه گروه عملیات غیر عملیاتی و بهای تمام شده کالا یا سرمایه ای تقسیم میشوند. هزینه تمام شده یا سرمایه به هزینههایی که برای خرید مواد اولیه، هزینه سربار و هزینه تولید اطلاق میشود. هزینه عملیاتی شامل هزینه های بازاریابی اداری، فروش و غیره است. هرگونه هزینه که در گروههای بالا دسته بندی نشود هزینه غیرعملیاتی در نظر گرفته میشود.
هزینههایی که به طور مستقیم با فعالیت واحد اقتصادی ارتباط دارند و مستقیما متولد فعالیتهای مستمر واحد اقتصادی هستند و مرتب تکرار میشوند مانند قیمت نهایی کالای فروخته شده، هزینههایی که در بخش هایی مانند اداری، بخش فروش، تحقیق و توسعه صرف می شوند.
هزینههایی که غیر تکرار شونده هستند و هیچ انتسابی به فعالیت مستمر واحد اقتصادی ندارند.
هزینههایی است که برای ایجاد سود در آینده صرف میشوند. هزینههای سرمایه ای صرف خرید دارایی های ثابت و مولد جدید یا افزودن ارزش داراییهای ثابت و مولد موجود میشود. عمر مفید یک دارایی باید از باقیمانده یک سال مالیاتی که در آن هزینه شده است حتما بیشتر باشد. از نمونه هزینههای سرمایهای میتوان به خریدن ساختمان شرکت یا زمین کارخانه، ماشین آلات یا تجهیزاتی که در یک کسب و کار به کار می روند اشاره کرد. هزینه های سرمایه ای اغلب داراییهای ثابت و درازمدت هستند. اصل بهای تمام شده کالاها و خدماتی که موسسه میخرد، مصرف میکند و میفروشد علاوه بر قیمت های تحقق یافته در معاملات ارزش های گوناگونی مانند ارزش واقعی، ارزش جاری، ارزش جایگزینی و … دارند.
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید بدهی است. دیون واحد اقتصادی که در یک بازه زمانی معین باید تسویه شوند مانند بستانکاران (حساب پرداختنی) وام پرداختنی، اسناد پرداختنی (بدهیهایی که به وسیله تضمین ایجاد شده مانند چک سررسید دار- سفته) تمامی حساب های پرداختنی بدهی هستند. بدهی نیز دو نوع دارد. بدهی جاری شامل حساب پرداختنی و مالیات بر درآمد است و به وام و مالیات معوقه بدهی بلند مدت اطلاق می شود.
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید سرمایه است. تعریف سرمایه از دید حسابداری کاملا متفاوت از تعریف آن نزد عوام است. در این حرفه سرمایه برابر است با مابه التفاوت دارایی و بدهی.
میزان آورده صاحبان و سهامداران شرکت را سرمایه میگویند که در صورت مالی جزء بدهی ها محسوب میشود.
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید درآمد است. درآمد یعنی در مقابل کاری که انجام می دهید دستمزد دریافت کنید مانند یک مدرس که در مقابل تدریسی که انجام میدهد حقالتدریس دریافت میکند یا پزشکی که در مقابل معاینه بیماران ویزیت می گیرد.
کسب منفعت از طریق فعالیت اقتصادی شرکت را در آمد می گویند. درآمدها با توجه به محل کسب به دو دسته تقسیم می شوند.
درآمد عملیاتی (منظم) : درآمدهایی که به طور مستمر در راستای هدف تعریف شده واحد اقتصادی ایجاد شوند مانند هتلی که با اجاره اتاق کسب درآمد میکند یا شرکت بیمه که با بیمه کردن افراد حقیقی یا حقوقی کسب درآمد میکند.
درآمد غیر عملیاتی (غیر منظم) : درآمدهایی که در کنار فعالیت تعریف شده ایجاد میشوند و غیرمستمر هستند مانند آژانس هواپیمایی که به غیر از فروش بلیت خدمات بیمه هم انجام دهد.
درآمد به دو نوع عملیاتی (نتیجه بازده کاری شرکت) و غیر عملیاتی (مثل سود حاصل از فروش زمین شرکت) تقسیم میشود.
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید دوره مالی است. بازه زمانی را که عملیات حسابداری باید انجام شود، حسابهای حسابدار بسته شود و دفاتر مالی تنظیم شده و ارائه شود دوره مالی گویند. باید به این نکته دقت کرد دوره مالی اصولاً یک سال شمسی است اما بسته به تعریف فعالیت اقتصادی موسسه متغیر است، به عنوان مثال دوره مالی شرکتهای کشتی سازی سه سال شمسی است و یا شرکتهای پیمانکاری شش ماه یا ۱۸ ماه است.
قبل از آموزش تهیه صورت های مالی ابتدا ببینیم مفهوم صورت مالی چیست؟ ارائه یک گزارش به صورت خلاصه و طبقه بندی شده در مورد اطلاعات مالی یک سازمان از قبیل دارایی و بدهی صورت مالی نامیده میشود. نتایج عملکرد واحد اقتصادی را نمیتوان با اندازه گیری دقیق به دست آورد مگر آنکه آن واحد عملیات خود را متوقف و دارایی هایش را پس از فروش به وجه نقد تبدیل و بدهی هایش را پرداخت کند. اما سرمایهگذاران، اعتبار دهندگان و سایر استفاده کنندگان از اطلاعات مالی، اطلاعاتی درباره واحد اقتصادی قبل از خاتمه فعالیتهای آن لازم دارند؛ از این رو ضروری است که درباره نتیجه عملیات و وضعیت مالی و تغییرات آن گزارش هایی برای دورهها و مقاطع زمانی خاص تهیه شود که معمولاً بر اساس قوانین برای دوره یک ساله تهیه میشود که به آن صورت مالی گویند.
اطلاعاتی که در دفتر ها و مدارک حسابداری ثبت میشوند و در صورت های مالی ارائه میشوند باید به مستندات و شواهد عینی کافی متکی باشند. درآمدها در زمان تحقق و هزینهها در دوره وقوع، بدون در نظر گرفتن زمان دریافت یا پرداخت آنها شناسایی و در حسابها ثبت و در صورتهای مالی دوره مربوطه گزارش میشوند. در ادامه به آموزش تهیه صورتهای مالی می پردازیم، با ما همراه باشید.
انواع مختلفی صورت های مالی در یک سازمان تهیه میشوند که به چهار مورد زیر صورتهای مالی اساسی گویند.
ترازنامه یا بیلان به صورت طبقه بندی شده میزان درآمد، سرمایه و بدهی را در دوره های مالی مختلف نشان می دهد.
مقدار پولی که در پایان یک دوره مالی به دست میآید درآمد و مقدار پولی که خرج شده هزینه در نظر گرفته میشود و در پایان هر دوره مالی اول مقدار درآمدها را ثبت کرده سپس هزینه های انجام شده را کم کرده و صورت حساب سود و زیان به دست می آید.
برای محاسبه سود و زیان ابتدا درآمد عملیاتی و درآمد غیر عملیاتی را از هزینه عملیاتی کم می کنیم. سپس دو عدد به دست آمده از محاسبه بالا از هم کم شده و سود و زیان قبل مالیات به دست میآید. اگر مالیات از این مبلغ کم شود سود و زیان ویژه را به دست می آوریم.
فعالیتهای پولی یک سازمان با سایر سازمانها را بررسی میکند و برای محاسبه باید پولی که هزینه شده از پول دریافتی کم شود.
هدف از صورت سود و زیان جامع بررسی تمام درآمد ها و هزینه ها در یک دوره مالی است که قابل پرداخت به سهامداران و صاحبان سرمایه است. در سود و زیان جامع همه درآمدها و هزینه ها به تفکیک و تجزیه شده ارائه می شوند. در واقع صورت سود و زیان نیز یکی از زیر شاخه های سود وزیان جامع است. حسابدار باید تمام صورت حساب های سود و زیان شرکت را برای تصمیمگیری دقیق سهامداران جمع آوری کند. در واقع این صورت مالی برای محاسبه میزان رشد یا کاهش حقوق مالکان و سهامداران شرکت بر اساس درآمدها و هزینهها تهیه میشود.
همچنین توصیه می نماییم مقالات آموزش حسابداری رایگان اقتصاد قرن را از دست ندهید.
همانطور که می دانید یکی از وظایف اصلی حسابداران تهیه و ارائه گزارش های مالی خصوصا تهیه صورتهای مالی اساسی است.
گزارش های مختلفی از سیستم اطلاعاتی حسابداری بدست می آید. اما صورت های مالی اساسی یکی از گزارش های استاندارد و مهمی است که از این سیستم حاصل می شود.
اهمیت فراگیری تهیه و ارایه صورتهای مالی اساسی
بنا به تجربه دریافته ام ، نحوه تهیه صورت های مالی اساسی همیشه یکی از دغدغه های حسابداران بوده است.
تسلط به تهیه و ارائه صورت های مالی اساسی برای حسابداران یک مزیت رقابتی ارزشمند محسوب می شود.
به همین خاطر ضرورت دارد حسابداران، فراگیری مهارت تهیه صورت های مالی اساسی را در الویت کاری خود قرار دهند.
هم اکنون حسابدارانی که در شرکت ها و موسسات و بنگاه های اقتصادی، مهارت تهیه صورت های مالی اساسی را دارا هستند، امور حسابداری را متکی بر دانش و آگاهانه و با کیفیت تر انجام می دهند و در گزارش گیری اطلاعات مالی موفق تر عمل می کنند.
داشتن مهارت تهیه و تکمیل و ارایه صورتهای مالی اساسی یعنی متمایز بودن.
متمایز بودن در درک و پردازش و ثبت رویدادهای مالی و تهیه و ارایه گزارش های مالی .
در صورتیکه حسابدار هستید و این مهارت را ندارید ، در اولین فرصت برای فراگیری آن اقدام کنید.
اهداف تهیه صورتهای مالی اساسی
از اهداف تهیه صورتهای مالی اساسی ، تولید اطلاعات به منظور تصمیم گیری است.
حتما می دانید یکی از با ارزش ترین اطلاعات برای مدیران، اطلاعات مالی است.
صورتهای مالی اساسی مبنایی برای ارزیابی تصمیمات و کارنامه مدیران و بدست آوردن اطلاعات سودمندی در مورد عملکرد و منابع و تعهدات شرکت مورد گزارش است.
از همین رو اهمیت و داشتن مهارت تهیه صورتهای مالی اساسی برای حسابداران بیشتر نمایان می شود.
پیش نیاز تهیه صورت های مالی اساسی چیست؟
مسلما برای تهیه صورت های مالی اساسی نیاز می باشد حسابداران به ملزومات آن به شرح زیر مجهز باشند.
داشتن هریک از موارد زیر امکان تهیه صورتهای مالی اساسی را فراهم می کند.
۱-داشتن دانش حسابداری کافی برای تهیه صورت های مالی اساسی
دانش حسابداری ،مفاهیم نظری حسابداری،اصول بنیادین حسابداری و استانداردهای حسابداری و… را در بر می گیرد.
۲-مهارت کار با Excel و Wo d و سایر ابزارهای تهیه صورتهای مالی ،برای سرعت بخشیدن به تهیه و ارائه صورت های مالی اساسی
۳-شناخت ساختار صورت های مالی اساسی به ویژه صورت های مالی اساسی جدید و انواع صورت های مالی اساسی برای شرکت های خاص
۱)صورت های مالی اساسی جدید شرکت های تولیدی،بازرگانی
۲)صورت های مالی اساسی جدید شرکت های پیمانکاری
۳)صورت های مالی اساسی جدید صندوق های سرمایه گذاری پروژه
۴)صورت های مالی اساسی جدید صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان
۵)صورت های مالی اساسی جدید شرکتهای مشاور سرمایه گذاری
۶) صورت های مالی اساسی جدید شرکت های ساختمانی
۷) صورت های مالی اساسی جدید شرکت های سرمایه گذاری
۸) صورت های مالی اساسی جدید بانکی و شرکت های اعتباری و کارگزاری
۹)صورت های مالی اساسی جدید تلفیقی گروه
۴-شناخت مفاهیم نظری گزارشگری مالی و استانداردهای حسابداری و نحوه بکارگیری آنها طی دوره مالی
شناخت استانداردهای حسابداری که به طور مستقیم در تهیه و ارائه صورت های مالی اساسی بسیار حائز اهمیت است.
مفاهیم نظری گزارشگری مالی
استانداردهای حسابداری شماره ۱ ارایه صورت های مالی اساسی
استانداردهای حسابداری شماره ۲ صورت جریان های نقدی
استانداردهای حسابداری شماره ۳ درآمد عملیاتی
استانداردهای حسابداری شماره ۴ ذخایر ، بدهیهای احتمالی و دارایی های احتمالی
استانداردهای حسابداری شماره ۵ رویدادهای بعد از تاریخ صورت وضعیت مالی
استانداردهای حسابداری شماره ۸ حسابداری موجودی مواد و کالا
استانداردهای حسابداری شماره ۱۱ داراییهای ثابت مشهود
استانداردهای حسابداری شماره ۱۱ حسابداری مخارج تامین مالی
استانداردهای حسابداری شماره ۱۵ حسابداری سرمایه گذاریها
استانداردهای حسابداری شماره ۱۷ داراییهای نامشهود
استانداردهای حسابداری شماره ۳۴ رویه های حسابداری،تغییر در برآوردهای حسابداری و اشتباهات
استانداردهای حسابداری شماره ۳۵ مالیات بر درآمد
البته سایر استانداردهای حسابداری هم بر حسب مورد در ثبت ، نگهداری و افشاء رویدادهای مالی یک بنگاه اقتصادی دخیل و دارای اهمیت هستند. ولی به تجربه فراوانی استفاده از استانداردهای فوق الذکر بیشتر می باشد.
۵-توانایی تهیه اطلاعات حسابداری برای درج در صورت های مالی اساسی
قبل از اقدام برای تهیه صورت های مالی اساسی،حسابداران نیاز به اطلاعات حسابداری از جمله،گردش سود و زیان،تراز کل و تراز معین،تفصیلی حساب ها و سایر اطلاعات مورد نیاز برای درج در صورت های مالی اساسی دارند.
از این رو تسلط به عملیات حسابداری بستن حساب ها در پایان دوره مالی،تهیه بهای تمام شده،نحوه محاسبه استهلاک،تهیه گردش مواد اولیه و کالای ساخته شده و …. برای شرکت های تولیدی ضروری است .
و در خصوص شرکت های پیمانکاری طبق استاندارد حسابداری شماره ۹ ،توانایی تهیه صورت گردش پیمانهای در جریان پیشرفت ، درآمد های پیمانکاری و مطالبات از کارفرمایان لازم است.
خاطر نشان می سازد حسابداری که قادر به انجام عملیات حسابداری و بستن حساب ها در پایان دوره مالی نمی باشد،قادر به تهیه صورت های مالی اساسی نخواهد بود
مطلب مرتبط : اطلاعیه مهم سازمان امور مالیاتی در مورد تهیه صورتهای مالی جدید
اجزاء تشکیل دهنده صورت های مالی اساسی جدید
۱-صورت سود و زیان
۲-صورت سود وزیان جامع
۳-صورت وضعیت مالی
۴-صورت تغییرات در حقوق مالکانه
۵-صورت جریان های نقدی
۶-یادداشت های توضیحی پیوست
۷-صورت های مالی دوره قبل و ماقبل
بنابراین باید یک حسابدار به طور جامع از اجزای تشکیل دهنده صورت های مالی آگاهی داشته باشد تا بتواند اطلاعات حسابداری مورد نیاز را برای درج در صورت های مالی اساسی تهیه کند.
متولی تدوین استانداردهای حسابداری و فرمت صورتهای مالی اساسی
طبق قانون متولی تهیه و تدوین استانداردهای حسابداری در ایران سازمان حسابرسی است. در چند سال گذشته شاهد بودیم که سازمان حسابرسی با انتشار نشریه در چند مرحله، اقدام به تهیه و ارایه فرمت صورتهای مالی اساسی کرده است.
در آخرین مرحله در تاریخ ۲۳ دیماه ۱۳۹۹ ،سازمان حسابرسی ، آخرین نمونه از صورتهای مالی اساسی جدید را با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار ، با لازم الاجرا شدن استاندارد حسابداری ۳۵ ( مالیات بردرآمد ) منتشر نمود. مطالعه و اشراف به نکات اجزای صورتهای مالی اساسی جدید را به دوستان و همکاران حسابدار توصیه می کنم.
دانلود نمونه صورتهای مالی اساسی جدید
چگونه صورت های مالی اساسی را تهیه کنیم؟
در زیر مراحل مراحل تهیه صورتهای مالی اساسی به ترتیت فهرست شده اند.
لازم به توضیح می باشد ، مقدمه تهیه صورتهای مالی تلفیقی ، داشتن شناخت و مهارت تهیه صورتهای مالی منفرد است.
۱٫تهیه اطلاعات حسابداری دوره مورد گزارش و دوره قبل برای درج در صورت های مالی اساسی
۲٫تهیه فرمت صورتهای مالی اساسی بر حسب فعالیت شرکت
۳٫شروع تهیه صورت های مالی اساسی از قسمت تاریخچه یادداشتهای توضیحی پیوست و معرفی اهم رویه های حسابداری و بخش قضاوت مدیریت در یادداشت های توضیحی صورتهای مالی
۴٫تهیه و تکمیل صورت سود وزیان دوره مورد گزارش و برحسب مورد دوره قبل چنانچه برای اولین بار تهیه می شود.
۵٫تهیه و تکمیل صورت وضعیت مالی دوره مورد گزارش و دوره های قبل و ماقبل در صورتی که برای اولین بار صورت مالی تهیه می شود.
۶٫تهیه صورت سود وزیان جامع در صورتی که طبق الزامات استاندارد حسابداری ۱ ضرورت داشته باشد.
۷٫تکمیل یادداشت مربوط به اصلاح اشتباهات و آثار تغییر در رویه های حسابداری وانجام عملیات تجدید ارائه صورت های مالی اساسی دوره قبل و ماقبل
۸٫تهیه و تکمیل صورت تغییرات در حقوق مالکانه
۹٫تهیه و تکمیل یادداشت نقد حاصل از عملیات و
در ادامه تهیه صورت جریان های نقدی
۱۰٫تکمیل قسمت آخر یادداشت های توضیحی پیوست
الف) مدیریت سرمایه و ریسکها و وضعیت ارزی
ب)افشای معاملات با اشخاص وابسته
ج) تعهدات و بدهی هاو داراییهای احتمالی
د)رویدادهای بعد از تاریخ صورت وضعیت مالی
ذ) سود سهام پیشنهادی هیئت مدیره
۱۱٫بررسی نهایی صورت های مالی اساسی از نقطه نظر کامل شدن و و صفحه آرایی و تنظیم فونت و سرفصل ها و کنترل با ترازکل و سایر اطلاعات حسابداری
۱۲٫تهیه و چاپ صورت های مالی بر روی کاغذ A4 در حداقل سه نسخه و بیشتر
۱۳٫امضاو تایید صورت های مالی اساسی تکمیل شده توسط هیئت مدیره و ارایه به حسابرسان
۱۴٫آمادگی برای همکاری در ارایه پاسخ به سوالات حسابرسان در فرایند حسابرسی و تهیه گزارش حسابرسی
نکته خیلی مهم :
به منظور تسلط به مراحل تهیه صورتهای مالی اساسی جدید و جزییات بکارگیری استانداردهای حسابداری برای تهیه و تدوین و افشاء صورتهای مالی ،توصیه مواکد به مطالعه چک لیست افشاء در تهیه و ارایه صورتهای مالی اساسی را داریم .
دانلود چک لیست افشاء در صورتهای مالی اساسی جدید
دانلود نمونه تحت Excel صورتهای مالی جدید با توجه به استاندارد حسابداری ۳۵
تهیه کننده : مهدی مرادی مشاوره حسابداری و مالیاتی و مدیر موسسه سرمایگان
موسسه سرمایگان ( مشاورین مالی و ارایه دهنده خدمات حسابداری ممتاز ، کارآموزی حسابداری پیشرفته و آموزش مالیات کاربردی و مشاوره مالیاتی )
عنوان : آموزش تهیه صورتهای مالی
آموزش تهیه صورت های مالی به زبان ساده
ما در این مقاله از شرکت حسابداری اقتصاد قرن به آموزش تهیه صورت های مالی می پردازیم. قبل از هر چیز باید آشنایی کلی با مفاهیمی که در تهیه یک صورت مالی استفاده می شوند و در واقع اصل و اساس حسابداری را تشکیل می دهند مثل هزینه، درآمد، بدهی و… داشته باشیم پس به صورت مختصر مفاهیم کلی در ادامه مقاله آموزش تهیه صورت های مالی بیان خواهد شد.
فهرست مطالب این صفحه
ماهیت دارایی در صورتهای مالی چیست؟
یکی از مفاهیمی که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید دارایی است. هر آنچه متعلق به هر کس باشد دارایی او محسوب میشود و نسبت به آن حق مالکیت دارد. بنابراین هر چه متعلق به واحد اقتصادی باشد نیز دارایی آن قلمداد میشود چه مشهود باشد مانند وجه نقد، اثاثیه، اتومبیل چه نامشهود باشد مانند سرقفلی و حق الاختراع. اینجا باید به دو نکته توجه کرد که دارایی ها وابسته به عمر خود به دو دسته تقسیم میشوند:
دارایی ها بر اساس میزان قدرت نقدشوندگی به دو نوع جاری و بلندمدت تقسیم میشوند. دارایی های جاری شامل وجه نقد و اوراق بهادار و حسابهای دریافتنی است. دارایی های بلندمدت به عنوان نمونه به ماشین آلات و ساختمان شرکت که نقد نیستند اما برای کار لازم هستند گفته میشود. این نوع دارایی ها در بلند مدت دچار استهلاک میشود و به آنها می توان دارایی ثابت نیز گفت.
ماهیت هزینه در صورتهای مالی چیست؟
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید هزینه است. هزینه در لغت نامه به معنای خرج است. یعنی هر آنچه در مقابل کسب منفعت مجبور است خرج شود. پس اینگونه باید گفت برای کسب منفعت مجبور به تحمل بعضی پرداخت ها هستیم که هزینه تعریف میشوند مانند هزینه آب، برق، تلفن و…
هزینه ها بسته به ارتباطشان با فعالیت تعریف شده حسابداری به سه دسته تقسیم می شوند. هزینهها به سه گروه عملیات غیر عملیاتی و بهای تمام شده کالا یا سرمایه ای تقسیم میشوند. هزینه تمام شده یا سرمایه به هزینههایی که برای خرید مواد اولیه، هزینه سربار و هزینه تولید اطلاق میشود. هزینه عملیاتی شامل هزینه های بازاریابی اداری، فروش و غیره است. هرگونه هزینه که در گروههای بالا دسته بندی نشود هزینه غیرعملیاتی در نظر گرفته میشود.
هزینههای عملیاتی چیست؟
هزینههایی که به طور مستقیم با فعالیت واحد اقتصادی ارتباط دارند و مستقیما متولد فعالیتهای مستمر واحد اقتصادی هستند و مرتب تکرار میشوند مانند قیمت نهایی کالای فروخته شده، هزینههایی که در بخش هایی مانند اداری، بخش فروش، تحقیق و توسعه صرف می شوند.
هزینههای غیر عملیاتی چیست؟
هزینههایی که غیر تکرار شونده هستند و هیچ انتسابی به فعالیت مستمر واحد اقتصادی ندارند.
هزینههای سرمایهای چیست؟
هزینههایی است که برای ایجاد سود در آینده صرف میشوند. هزینههای سرمایه ای صرف خرید دارایی های ثابت و مولد جدید یا افزودن ارزش داراییهای ثابت و مولد موجود میشود. عمر مفید یک دارایی باید از باقیمانده یک سال مالیاتی که در آن هزینه شده است حتما بیشتر باشد. از نمونه هزینههای سرمایهای میتوان به خریدن ساختمان شرکت یا زمین کارخانه، ماشین آلات یا تجهیزاتی که در یک کسب و کار به کار می روند اشاره کرد. هزینه های سرمایه ای اغلب داراییهای ثابت و درازمدت هستند. اصل بهای تمام شده کالاها و خدماتی که موسسه میخرد، مصرف میکند و میفروشد علاوه بر قیمت های تحقق یافته در معاملات ارزش های گوناگونی مانند ارزش واقعی، ارزش جاری، ارزش جایگزینی و … دارند.
ماهیت بدهی در صورتهای مالی چیست؟
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید بدهی است. دیون واحد اقتصادی که در یک بازه زمانی معین باید تسویه شوند مانند بستانکاران (حساب پرداختنی) وام پرداختنی، اسناد پرداختنی (بدهیهایی که به وسیله تضمین ایجاد شده مانند چک سررسید دار- سفته) تمامی حساب های پرداختنی بدهی هستند. بدهی نیز دو نوع دارد. بدهی جاری شامل حساب پرداختنی و مالیات بر درآمد است و به وام و مالیات معوقه بدهی بلند مدت اطلاق می شود.
ماهیت سرمایه در صورتهای مالی چیست؟
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید سرمایه است. تعریف سرمایه از دید حسابداری کاملا متفاوت از تعریف آن نزد عوام است. در این حرفه سرمایه برابر است با مابه التفاوت دارایی و بدهی.
سرمایه یا حقوق صاحبان سهام چیست؟
میزان آورده صاحبان و سهامداران شرکت را سرمایه میگویند که در صورت مالی جزء بدهی ها محسوب میشود.
ماهیت درآمد در صورتهای مالی چیست؟
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید درآمد است. درآمد یعنی در مقابل کاری که انجام می دهید دستمزد دریافت کنید مانند یک مدرس که در مقابل تدریسی که انجام میدهد حقالتدریس دریافت میکند یا پزشکی که در مقابل معاینه بیماران ویزیت می گیرد.
کسب منفعت از طریق فعالیت اقتصادی شرکت را در آمد می گویند. درآمدها با توجه به محل کسب به دو دسته تقسیم می شوند.
درآمد عملیاتی (منظم) : درآمدهایی که به طور مستمر در راستای هدف تعریف شده واحد اقتصادی ایجاد شوند مانند هتلی که با اجاره اتاق کسب درآمد میکند یا شرکت بیمه که با بیمه کردن افراد حقیقی یا حقوقی کسب درآمد میکند.
درآمد غیر عملیاتی (غیر منظم) : درآمدهایی که در کنار فعالیت تعریف شده ایجاد میشوند و غیرمستمر هستند مانند آژانس هواپیمایی که به غیر از فروش بلیت خدمات بیمه هم انجام دهد.
درآمد به دو نوع عملیاتی (نتیجه بازده کاری شرکت) و غیر عملیاتی (مثل سود حاصل از فروش زمین شرکت) تقسیم میشود.
دوره مالی چیست؟
مفهوم دیگری که باید برای آموزش تهیه صورت های مالی با آن آشنا باشید دوره مالی است. بازه زمانی را که عملیات حسابداری باید انجام شود، حسابهای حسابدار بسته شود و دفاتر مالی تنظیم شده و ارائه شود دوره مالی گویند. باید به این نکته دقت کرد دوره مالی اصولاً یک سال شمسی است اما بسته به تعریف فعالیت اقتصادی موسسه متغیر است، به عنوان مثال دوره مالی شرکتهای کشتی سازی سه سال شمسی است و یا شرکتهای پیمانکاری شش ماه یا ۱۸ ماه است.
صورت مالی چیست؟
قبل از آموزش تهیه صورت های مالی ابتدا ببینیم مفهوم صورت مالی چیست؟ ارائه یک گزارش به صورت خلاصه و طبقه بندی شده در مورد اطلاعات مالی یک سازمان از قبیل دارایی و بدهی صورت مالی نامیده میشود. نتایج عملکرد واحد اقتصادی را نمیتوان با اندازه گیری دقیق به دست آورد مگر آنکه آن واحد عملیات خود را متوقف و دارایی هایش را پس از فروش به وجه نقد تبدیل و بدهی هایش را پرداخت کند. اما سرمایهگذاران، اعتبار دهندگان و سایر استفاده کنندگان از اطلاعات مالی، اطلاعاتی درباره واحد اقتصادی قبل از خاتمه فعالیتهای آن لازم دارند؛ از این رو ضروری است که درباره نتیجه عملیات و وضعیت مالی و تغییرات آن گزارش هایی برای دورهها و مقاطع زمانی خاص تهیه شود که معمولاً بر اساس قوانین برای دوره یک ساله تهیه میشود که به آن صورت مالی گویند.
اطلاعاتی که در دفتر ها و مدارک حسابداری ثبت میشوند و در صورت های مالی ارائه میشوند باید به مستندات و شواهد عینی کافی متکی باشند. درآمدها در زمان تحقق و هزینهها در دوره وقوع، بدون در نظر گرفتن زمان دریافت یا پرداخت آنها شناسایی و در حسابها ثبت و در صورتهای مالی دوره مربوطه گزارش میشوند. در ادامه به آموزش تهیه صورتهای مالی می پردازیم، با ما همراه باشید.
انواع مختلفی صورت های مالی در یک سازمان تهیه میشوند که به چهار مورد زیر صورتهای مالی اساسی گویند.
آموزش تهیه صورت های مالی : ترازنامه چیست؟
ترازنامه یا بیلان به صورت طبقه بندی شده میزان درآمد، سرمایه و بدهی را در دوره های مالی مختلف نشان می دهد.
آموزش تهیه صورت های مالی : صورت حساب سود و زیان
مقدار پولی که در پایان یک دوره مالی به دست میآید درآمد و مقدار پولی که خرج شده هزینه در نظر گرفته میشود و در پایان هر دوره مالی اول مقدار درآمدها را ثبت کرده سپس هزینه های انجام شده را کم کرده و صورت حساب سود و زیان به دست می آید.
برای محاسبه سود و زیان ابتدا درآمد عملیاتی و درآمد غیر عملیاتی را از هزینه عملیاتی کم می کنیم. سپس دو عدد به دست آمده از محاسبه بالا از هم کم شده و سود و زیان قبل مالیات به دست میآید. اگر مالیات از این مبلغ کم شود سود و زیان ویژه را به دست می آوریم.
آموزش تهیه صورت های مالی : صورت گردش وجوه نقد
فعالیتهای پولی یک سازمان با سایر سازمانها را بررسی میکند و برای محاسبه باید پولی که هزینه شده از پول دریافتی کم شود.
آموزش تهیه صورت های مالی : صورت سود و زیان جامع
هدف از صورت سود و زیان جامع بررسی تمام درآمد ها و هزینه ها در یک دوره مالی است که قابل پرداخت به سهامداران و صاحبان سرمایه است. در سود و زیان جامع همه درآمدها و هزینه ها به تفکیک و تجزیه شده ارائه می شوند. در واقع صورت سود و زیان نیز یکی از زیر شاخه های سود وزیان جامع است. حسابدار باید تمام صورت حساب های سود و زیان شرکت را برای تصمیمگیری دقیق سهامداران جمع آوری کند. در واقع این صورت مالی برای محاسبه میزان رشد یا کاهش حقوق مالکان و سهامداران شرکت بر اساس درآمدها و هزینهها تهیه میشود.
همچنین توصیه می نماییم مقالات آموزش حسابداری رایگان اقتصاد قرن را از دست ندهید.
جدیدترین های حسابداری، خدمات حسابداری، خدمات حسابداری و مشاوره مالیاتی
چگونه صورتهای مالی اساسی جدید را تهیه کنیم؟
همانطور که می دانید یکی از وظایف اصلی حسابداران تهیه و ارائه گزارش های مالی خصوصا تهیه صورتهای مالی اساسی است.
گزارش های مختلفی از سیستم اطلاعاتی حسابداری بدست می آید. اما صورت های مالی اساسی یکی از گزارش های استاندارد و مهمی است که از این سیستم حاصل می شود.
اهمیت فراگیری تهیه و ارایه صورتهای مالی اساسی
بنا به تجربه دریافته ام ، نحوه تهیه صورت های مالی اساسی همیشه یکی از دغدغه های حسابداران بوده است.
تسلط به تهیه و ارائه صورت های مالی اساسی برای حسابداران یک مزیت رقابتی ارزشمند محسوب می شود.
به همین خاطر ضرورت دارد حسابداران، فراگیری مهارت تهیه صورت های مالی اساسی را در الویت کاری خود قرار دهند.
هم اکنون حسابدارانی که در شرکت ها و موسسات و بنگاه های اقتصادی، مهارت تهیه صورت های مالی اساسی را دارا هستند، امور حسابداری را متکی بر دانش و آگاهانه و با کیفیت تر انجام می دهند و در گزارش گیری اطلاعات مالی موفق تر عمل می کنند.
داشتن مهارت تهیه و تکمیل و ارایه صورتهای مالی اساسی یعنی متمایز بودن.
متمایز بودن در درک و پردازش و ثبت رویدادهای مالی و تهیه و ارایه گزارش های مالی .
در صورتیکه حسابدار هستید و این مهارت را ندارید ، در اولین فرصت برای فراگیری آن اقدام کنید.
اهداف تهیه صورتهای مالی اساسی
از اهداف تهیه صورتهای مالی اساسی ، تولید اطلاعات به منظور تصمیم گیری است.
حتما می دانید یکی از با ارزش ترین اطلاعات برای مدیران، اطلاعات مالی است.
صورتهای مالی اساسی مبنایی برای ارزیابی تصمیمات و کارنامه مدیران و بدست آوردن اطلاعات سودمندی در مورد عملکرد و منابع و تعهدات شرکت مورد گزارش است.
از همین رو اهمیت و داشتن مهارت تهیه صورتهای مالی اساسی برای حسابداران بیشتر نمایان می شود.
پیش نیاز تهیه صورت های مالی اساسی چیست؟
مسلما برای تهیه صورت های مالی اساسی نیاز می باشد حسابداران به ملزومات آن به شرح زیر مجهز باشند.
داشتن هریک از موارد زیر امکان تهیه صورتهای مالی اساسی را فراهم می کند.
۱-داشتن دانش حسابداری کافی برای تهیه صورت های مالی اساسی
دانش حسابداری ،مفاهیم نظری حسابداری،اصول بنیادین حسابداری و استانداردهای حسابداری و… را در بر می گیرد.
۲-مهارت کار با Excel و Wo d و سایر ابزارهای تهیه صورتهای مالی ،برای سرعت بخشیدن به تهیه و ارائه صورت های مالی اساسی
۳-شناخت ساختار صورت های مالی اساسی به ویژه صورت های مالی اساسی جدید و انواع صورت های مالی اساسی برای شرکت های خاص
۱)صورت های مالی اساسی جدید شرکت های تولیدی،بازرگانی
۲)صورت های مالی اساسی جدید شرکت های پیمانکاری
۳)صورت های مالی اساسی جدید صندوق های سرمایه گذاری پروژه
۴)صورت های مالی اساسی جدید صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان
۵)صورت های مالی اساسی جدید شرکتهای مشاور سرمایه گذاری
۶) صورت های مالی اساسی جدید شرکت های ساختمانی
۷) صورت های مالی اساسی جدید شرکت های سرمایه گذاری
۸) صورت های مالی اساسی جدید بانکی و شرکت های اعتباری و کارگزاری
۹)صورت های مالی اساسی جدید تلفیقی گروه
۴-شناخت مفاهیم نظری گزارشگری مالی و استانداردهای حسابداری و نحوه بکارگیری آنها طی دوره مالی
شناخت استانداردهای حسابداری که به طور مستقیم در تهیه و ارائه صورت های مالی اساسی بسیار حائز اهمیت است.
مفاهیم نظری گزارشگری مالی
استانداردهای حسابداری شماره ۱ ارایه صورت های مالی اساسی
استانداردهای حسابداری شماره ۲ صورت جریان های نقدی
استانداردهای حسابداری شماره ۳ درآمد عملیاتی
استانداردهای حسابداری شماره ۴ ذخایر ، بدهیهای احتمالی و دارایی های احتمالی
استانداردهای حسابداری شماره ۵ رویدادهای بعد از تاریخ صورت وضعیت مالی
استانداردهای حسابداری شماره ۸ حسابداری موجودی مواد و کالا
استانداردهای حسابداری شماره ۱۱ داراییهای ثابت مشهود
استانداردهای حسابداری شماره ۱۱ حسابداری مخارج تامین مالی
استانداردهای حسابداری شماره ۱۵ حسابداری سرمایه گذاریها
استانداردهای حسابداری شماره ۱۷ داراییهای نامشهود
استانداردهای حسابداری شماره ۳۴ رویه های حسابداری،تغییر در برآوردهای حسابداری و اشتباهات
استانداردهای حسابداری شماره ۳۵ مالیات بر درآمد
البته سایر استانداردهای حسابداری هم بر حسب مورد در ثبت ، نگهداری و افشاء رویدادهای مالی یک بنگاه اقتصادی دخیل و دارای اهمیت هستند. ولی به تجربه فراوانی استفاده از استانداردهای فوق الذکر بیشتر می باشد.
۵-توانایی تهیه اطلاعات حسابداری برای درج در صورت های مالی اساسی
قبل از اقدام برای تهیه صورت های مالی اساسی،حسابداران نیاز به اطلاعات حسابداری از جمله،گردش سود و زیان،تراز کل و تراز معین،تفصیلی حساب ها و سایر اطلاعات مورد نیاز برای درج در صورت های مالی اساسی دارند.
از این رو تسلط به عملیات حسابداری بستن حساب ها در پایان دوره مالی،تهیه بهای تمام شده،نحوه محاسبه استهلاک،تهیه گردش مواد اولیه و کالای ساخته شده و …. برای شرکت های تولیدی ضروری است .
و در خصوص شرکت های پیمانکاری طبق استاندارد حسابداری شماره ۹ ،توانایی تهیه صورت گردش پیمانهای در جریان پیشرفت ، درآمد های پیمانکاری و مطالبات از کارفرمایان لازم است.
خاطر نشان می سازد حسابداری که قادر به انجام عملیات حسابداری و بستن حساب ها در پایان دوره مالی نمی باشد،قادر به تهیه صورت های مالی اساسی نخواهد بود
مطلب مرتبط : اطلاعیه مهم سازمان امور مالیاتی در مورد تهیه صورتهای مالی جدید
اجزاء تشکیل دهنده صورت های مالی اساسی جدید
۱-صورت سود و زیان
۲-صورت سود وزیان جامع
۳-صورت وضعیت مالی
۴-صورت تغییرات در حقوق مالکانه
۵-صورت جریان های نقدی
۶-یادداشت های توضیحی پیوست
۷-صورت های مالی دوره قبل و ماقبل
بنابراین باید یک حسابدار به طور جامع از اجزای تشکیل دهنده صورت های مالی آگاهی داشته باشد تا بتواند اطلاعات حسابداری مورد نیاز را برای درج در صورت های مالی اساسی تهیه کند.
متولی تدوین استانداردهای حسابداری و فرمت صورتهای مالی اساسی
طبق قانون متولی تهیه و تدوین استانداردهای حسابداری در ایران سازمان حسابرسی است. در چند سال گذشته شاهد بودیم که سازمان حسابرسی با انتشار نشریه در چند مرحله، اقدام به تهیه و ارایه فرمت صورتهای مالی اساسی کرده است.
در آخرین مرحله در تاریخ ۲۳ دیماه ۱۳۹۹ ،سازمان حسابرسی ، آخرین نمونه از صورتهای مالی اساسی جدید را با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار ، با لازم الاجرا شدن استاندارد حسابداری ۳۵ ( مالیات بردرآمد ) منتشر نمود. مطالعه و اشراف به نکات اجزای صورتهای مالی اساسی جدید را به دوستان و همکاران حسابدار توصیه می کنم.
دانلود نمونه صورتهای مالی اساسی جدید
چگونه صورت های مالی اساسی را تهیه کنیم؟
در زیر مراحل مراحل تهیه صورتهای مالی اساسی به ترتیت فهرست شده اند.
لازم به توضیح می باشد ، مقدمه تهیه صورتهای مالی تلفیقی ، داشتن شناخت و مهارت تهیه صورتهای مالی منفرد است.
۱٫تهیه اطلاعات حسابداری دوره مورد گزارش و دوره قبل برای درج در صورت های مالی اساسی
۲٫تهیه فرمت صورتهای مالی اساسی بر حسب فعالیت شرکت
۳٫شروع تهیه صورت های مالی اساسی از قسمت تاریخچه یادداشتهای توضیحی پیوست و معرفی اهم رویه های حسابداری و بخش قضاوت مدیریت در یادداشت های توضیحی صورتهای مالی
۴٫تهیه و تکمیل صورت سود وزیان دوره مورد گزارش و برحسب مورد دوره قبل چنانچه برای اولین بار تهیه می شود.
۵٫تهیه و تکمیل صورت وضعیت مالی دوره مورد گزارش و دوره های قبل و ماقبل در صورتی که برای اولین بار صورت مالی تهیه می شود.
۶٫تهیه صورت سود وزیان جامع در صورتی که طبق الزامات استاندارد حسابداری ۱ ضرورت داشته باشد.
۷٫تکمیل یادداشت مربوط به اصلاح اشتباهات و آثار تغییر در رویه های حسابداری وانجام عملیات تجدید ارائه صورت های مالی اساسی دوره قبل و ماقبل
۸٫تهیه و تکمیل صورت تغییرات در حقوق مالکانه
۹٫تهیه و تکمیل یادداشت نقد حاصل از عملیات و
در ادامه تهیه صورت جریان های نقدی
۱۰٫تکمیل قسمت آخر یادداشت های توضیحی پیوست
الف) مدیریت سرمایه و ریسکها و وضعیت ارزی
ب)افشای معاملات با اشخاص وابسته
ج) تعهدات و بدهی هاو داراییهای احتمالی
د)رویدادهای بعد از تاریخ صورت وضعیت مالی
ذ) سود سهام پیشنهادی هیئت مدیره
۱۱٫بررسی نهایی صورت های مالی اساسی از نقطه نظر کامل شدن و و صفحه آرایی و تنظیم فونت و سرفصل ها و کنترل با ترازکل و سایر اطلاعات حسابداری
۱۲٫تهیه و چاپ صورت های مالی بر روی کاغذ A4 در حداقل سه نسخه و بیشتر
۱۳٫امضاو تایید صورت های مالی اساسی تکمیل شده توسط هیئت مدیره و ارایه به حسابرسان
۱۴٫آمادگی برای همکاری در ارایه پاسخ به سوالات حسابرسان در فرایند حسابرسی و تهیه گزارش حسابرسی
نکته خیلی مهم :
به منظور تسلط به مراحل تهیه صورتهای مالی اساسی جدید و جزییات بکارگیری استانداردهای حسابداری برای تهیه و تدوین و افشاء صورتهای مالی ،توصیه مواکد به مطالعه چک لیست افشاء در تهیه و ارایه صورتهای مالی اساسی را داریم .
دانلود چک لیست افشاء در صورتهای مالی اساسی جدید
دانلود نمونه تحت Excel صورتهای مالی جدید با توجه به استاندارد حسابداری ۳۵
تهیه کننده : مهدی مرادی مشاوره حسابداری و مالیاتی و مدیر موسسه سرمایگان
موسسه سرمایگان ( مشاورین مالی و ارایه دهنده خدمات حسابداری ممتاز ، کارآموزی حسابداری پیشرفته و آموزش مالیات کاربردی و مشاوره مالیاتی )
آموزش تهیه صورتهای مالی
عنوان : آموزش تهیه صورتهای مالی
اگر این مطلب نیاز به اصلاح و یا تکمیل دارد از طریق انتهای همین مطلب اطلاع دهید