نان محلی کهگیلویه و بویراحمد

مدیر

مدیر کل انجمن
مدیر کل سایت
5/10/19
95,285
79
نان محلی کهگیلویه و بویراحمد ، را در همیارخاص بخوانید

یاد باد آن روزگاران، یاد باد​

نان‌های سنتی کهگیلویه و بویراحمدحاصل پیوند تاریخ و طبیعت​


یاسوج- نان‌های سنتی کهگیلویه و بویراحمد ریشه در تاریخ مردم این دیار دارد، تاریخی که با بلوط و کوه و دشت و طبیعت عجین شده است.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها- زینب امیدی: نان های سنتی کهگیلویه وبویراحمد حاصل دسترنج و تلاش مردمان این دیار است که از کشاورزی و دوستی با طبیعت و کوه و درخت به دست می آید.

در گذشته مردمان این دیار، میوه بلوط نقش مهمی در تهیه نان و غذای مردم ایفا می کرد و در مصارف دارویی نیز کاربرد فراوانی داشت.

بلوط نقش مهمی در تهیه نان و غذای مردم ایفا می کرد و در مصارف دارویی نیز کاربرد فراوانی داشت نانی که از فرآوری میوه درخت بلوط به دست می آید، در درمان بسیاری از بیماریهای گوارشی موثر است.

این نان که به «نان کلگی» معروف است از قدیمی‌ترین نان های محلی کهگیلویه و بویراحمد است که برای تهیه آن، میوه درخت بلوط را چیده و به طور سنتی فرآوری می کنند.

برای تهیه‌ نان بلوطی، عصاره‌ بلوط یا «کلگ» را درون آب یک هفته می‌خیسانند، تا به‌صورت خمیر درآمده و سپس آن‌را درون سبدهای مخصوصی که از شاخه‌های بادام کوهی می‌سازند، پالایش می‌کنند.

بعد آن‌را با دست ورز می‌دهند و به‌وسیله‌ ابزاری به نام حسوم، روی ساج پهن کرده و به‌وسیله‌ حسوم وارونه می‌کنند، تا دو طرف آن برشته شود. این نان به رنگ قهوه‌ای تیره است.

نان گندم

نان سنتی گندم نیز یکی از پرطرفدارترین نان‌ها در این استان است که هنوز هم در روستاها، مناطق عشایری و شهر ها در خانه ها پخت می شود.

این نان از آرد گندم به دست می آید و برای پخت آن از تابه فلزی، وسیله پهن کردن نان که به آن «خِنَک» می گویند و وردنه ای بلند و باریک که حدود یک متر طول دارد و به آن «تیر» می گویند و هیزم استفاده می کنند.

این نان بسیار نازک بوده وقتی که پخته شد، خشک می شود که در هنگام استفاده باید آب زده و کمی نگه‌دارند تا نرم شده و سپس استفاده می کنند.

برکو

یکی دیگر از نان های سنتی این استان نان «برکو» است که برای تهیه آن از آرد گندم مخلوط با بلغور گندم استفاده می کنند.

گرده ذرتی

«گرده ذرتی» یکی دیگر از نان‌های سنتی است که با آرد ذرت تهیه می شود و برای پخت نان ابتدا آرد ذرت را خیسانده تا کمی ترش شود و سپس تابه سنتی مخصوص را روی آتش قرار داده و خمیر را روی آن پهن می کنند.

در مرحله بعد تابه را از روی آتش برداشته و وارونه روی زغالها قرار می دهند تا پخته شود و سپس با روغن یا کره حیوانی چرب کرده و می خورند. شلشلی

«شُلشُلی» از دیگر نان های استان است که با آرد گندم تهیه می شود.

این نان با آرد گندم تهیه شده و بسیار خوشمزه است.

برای تهیه این آرد خمیر رقیقی تهیه کرده به طوری که از دست چکه کند و سپس تابه را روی اجاق گذاشته و این خمیر رقیق را روی تابه ریخته و پهن می کنند، سپس تابه را روی زغال قرار می دهند تا طرف دیگر نان نیز پخته شود.

این نان را با روغن محلی و عسل چرب کرده و می خورند.

تکو

«تکو» یکی دیگر از نان‎های محلی استان است که از آرد ذرت تهیه شده و معمولا نسبت به نانهای دیگر استان حجیم تر است.

مشتک

«مُشتک» از دیگر نان‌های سنتی استان است که برای پخت آن دو چانه خمیر گندم را روی هم قرار داده و نان کلفتی تهیه می کنند که به آن مشتک می گویند.

گرده زیرچاله

«گرده زیر چاله» نیز یکی دیگر از نان‌های محلی کهگیلویه و بویراحمد است که با آرد گندم، رازیانه و گاهی شکر یا شیره خرما تهیه می شود.

برای پخت این نان به خمیر آرد گندم زیره، شکر و یا شیره خرما اضافه کرده و خمیر سفتی را که به دست می آید با کف دست پهن می کنند.

سپس این نان بیضی را با نوک انگشتان شکل داده یا با وسیله ای طراحی کرده و زیر خاکستر گرم قرار داده و روی آن زغالهای افروخته می ریزند تا پخته شود.

نان برنجی

نان در کهگیلویه و بویراحمد نقش مهمی در سبد غذایی خانوار دارد«نان نارنجی» از دیگر نان‌های سنتی استان است که از مخلوط آرد بلوط و آرد گندم تهیه شده و بسیار لذیذ است، این نان به دلیل خاصیتهای فراوانی که دارد، در سالهای اخیر طرفداران بسیاری پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نان در کهگیلویه و بویراحمد نقش مهمی در سبد غذایی خانوار دارد و با پیشرفت تکنولوژی نان‌های سنتی جای خود را به نان‌های ماشینی داده اند که از کیفیت مناسبی نیز در استان برخوردار نیستند و این امر ابتلا به بیماریهای گوارشی را در استان افزایش داده است .

تولید نان‌های سنتی استان در خانه می تواند نقش مهمی در سلامت افراد خانواده ایفا کند.

کپی شد

نرخ جدید نان در کهگیلویه و بویراحمد اعلام شد​


ایسناکهگیلویه و بویراحمد رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کهگیلویه و بویراحمد از تغییر قیمت نان در این استان خبر داد.

سالار حسین پور در گفت و گو با خبرنگار ایسنا گفت: بر اساس مصوبات کارگروه آرد و نان استان با حضور کلیه اعضای مربوطه قیمت نان پس از بررسی و آنالیزهای مربوطه و همچنین اخذ قیمت دیگر استانها اصلاح و قیمت جدید مصوب و برای اجرا از روز یکشنبه اعلام شد.

وی افزود: قیمت انواع نان یارانه ای نوع یک سنگک ۱۴۰۰ تومان، بربری ۱۳۰۰ تومان، تافتون ۴۰۰ تومان، لواش ۲۳۰تومان، نان محلی خشک ۸۰۰ تومان و نان محلی نرم ۷۰۰ تومان اعلام شد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: قیمت انواع نان یارانه ای نوع دو سنگک ۱۶۰۰ تومان، بربری ۱۴۰۰ تومان، تافتون ۴۲۰ تومان، لواش ۳۵۰ تومان، نان محلی خشک ۹۰۰ تومان، نان محلی نرم ۸۰۰ تومان مصوب شد.

حسین پور تصریح کرد: قیمت نان در استان کهگیلویه و بویراحمد نسبت به سایر استان‌ها پایین بوده، در حالی که قیمت آرد در تمام استان‌های یکسان است، افزایش دستمزد کارگرد، اجاره، بیمه و هزینه های انشعابات را داشته ایم و حدود ۶ ماه است که واحدهای خبازی هر روز تجمع داشتند و نسبت به قیمت نان ابراز نارضایتی می کردند که مسئولان استان دنبال چاره ای بودند پس از بازدید ها و کارهای کارشناسی انجام شده نهایتا قیمت جدید نان در استان مشخص شد.

وی ادامه داد: قیمت آردی که به دلیلی قیمت پایین نان از شبکه خارج می شد از قیمت نانی که تولید می شد بالاتر بوده است که مسئولان و متولیان امر به این نتیجه رسیدند که قیمت نان تغییر کند و این تغییر به نحوی است که همین الان هم قیمت نان استان نسبت به سایر استانها پایین تر است اما اختلاف زیاد را پوشش داده ایم که واحدهای خبازی پخت نان را انجام دهند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کهگیلویه و بویراحمد در خصوص نان یارانه ای نوع یک( هر کیلو آرد را به قیمت ۶۰۰ تومان خرید می کنند) و نوع دو (هر کیلو آرد را به قیمت ۹۰۰ تومان خرید می کنند)، بیان کرد: مردم توجه به تابلوی نانوایی ها داشته باشند چراکه قیمت نان در تابلوی واحدهای نانوایی مشخص شده است.

حسین پور ادامه داد: بعلت پایین بودن قیمت، کم بودن وزن چونه همین مساله بر کیفیت نان نیز تاثیر می گذاشت اما امیدواریم که با تغییر قیمت کیفیت نان استان نیز بهتر شود.

وی در خصوص زمان پخت نان از سوی واحدهای نانوایی استان کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: نانوایی ها باید صبح ها ساعت ۶ تا ۸ ، ظهرها از ساعت ۱۰ تا ۱۲ و عصرها از ساعت ۱۶ تا ۲۰ اقدام به پخت نان کنند.

گفتنی است که قیمت مصوب جدید نان یارانه ای نوع یک در استان کهگیلویه و بویراحمد به شرح زیر است؛

انتهای پیام

نظرات​


دولت روحانی هم همین کارو میکرد

رئیس سازمان صنعت با چه رویی میگی قیمت نان استان ما از استانهای دیگر ارزانتر هستش ایا تاحالا کیفیت نان استان ما با همین شهرستان کوچک اردکان همسایه ما قابل مقایسه هستش شما ها فقط یک کت شلوار پوشیدیت وپشت میز نشستید وهیچ نظارتی ندارید ونظارت رو فدای خودخواهی سیاسی کردید یکم فکر نظارت باش همه چیز شعار نمیشه خودتم میخوای از همین نان بی کیفیت استفاده کنی

اقایون محترم کیفیت ارد خییییلی پایین هستش واقعا ارد استان گاوداری هم نمیخره بعد نون باکیفیت میخای همون ارد اردکان رو ببین کیفیتش چقدر بالایه معلومه نونش بهتر از اسنان ک ب میباشد فکر اساسی به حال کارخانه های ارد بکنین

خودتون روتون میشه قیمت نان رو افزایش بدین مردم تو شام شب موندن اونوقت شما فکر گرانی روز ب روز مایحتاج مردم هستین واقعاجای تاسفه تاحالا میشد نان خالی خورد ولی از این ب بعد همون نان خالی هم آرزو میشه

این همه به فکر خباز هایی که هر کدوم با کم فروشی تو وزن چونه و فروش آرد درجه ۳ و دریافت قیمت نان بی کیفیت با قیمت درجه یک تونستن چند تا خونه و ملک بخرن یه ارزن هم به فکر مردم بدبخت باش که به خاطر این نان بی کیفیت همه مشکل معده درست کردن تا کی می خواین بی تفاوت باشین تا اینا مثل زالو خون ملت رو بمکن

حتماً از اقواماشون نانوایی داره وگرنه با بالابردن قیمت نان شاید چند روز اول مراعات کنند وبعد به حال اولشون برمیگردند تازه شاید بدتر هم شوند..بجای نظارت درست قیمتها راجابجا میکنند.اگه نمییتونید قیمتو پایین بیارید لااقل بالا نبرید

ای خدانون روهم گرون کردیدخدابگم چکارتون کنه ک این مردم بدبخت روب گدایی کشوندیت


نان محلی کهگیلویه و بویراحمد​


عنوان : نان محلی کهگیلویه و بویراحمد


اگر این مطلب نیاز به اصلاح و یا تکمیل دارد اطلاع دهید
 
  • برچسب ها
    هیچ
  • جدیدترین ارسال ها

    آمار انجمن

    موضوع ها
    48,721
    ارسال ها
    56,120
    کاربران
    3,406
    جدیدترین کاربران
    محمدمهدی قیاسی
    عقب
    بالا