از کجا بفهمیم ام اس داریم ؟

مدیر

مدیر کل انجمن
مدیر کل سایت
5/10/19
95,283
79
ام اس چیست | راه های شناسایی ام اس | ام اس و درمان | داروهای ام اس | ام اس و چشم انداز آن | آزمایشات ام اس

ام اس یا مالتیپل اسکلروزیس (به انگلیسی: Multiple Sclerosis) به معنی اسکلروز متعدد یا زخم های چندگانه، یک بیماری خودایمنی مزمن و پیشرونده است که بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد. ام اس زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی به میلین حمله می کند.

میلین فیبرهای عصبی را در مغز و نخاع محافظت می کند. این اتفاق به عنوان میلین زدایی (demyelination) شناخته شده است، و باعث می شود مشکل ارتباطی بین اعصاب و مغز پیش بیاید. یعنی میلین که روی عصب را گرفته از بین برود. در نهایت می تواند موجب آسیب اعصاب شود.

علت مولتیپل اسکلروزیس در حال حاضر ناشناخته است. گفته می شود که عوامل ژنتیکی و محیطی می تواند نقش مهمی ایفا کند. در حال حاضر درمان قطعی برای MS وجود ندارد، گرچه درمان هایی وجود دارد که می تواند علائم را کاهش دهد.

تشخیص ام اس میتواند دشوار باشد. هیچ آزمایش واحدی وجود ندارد که بتواند آن را تشخیص دهد. در عوض، تشخیص به طور معمول نیاز به آزمایش های متعدد برای رد کردن بیماری های دیگر با علائم مشابه دارد. پس از انجام معاینه فیزیکی، اگر پزشک احتمال دهد که ممکن است ام اس داشته باشید احتمالا چند آزمایش مختلف را باید انجام دهید.

MS.jpg

تشخیص ام اس چگونه است؟

ام اس با تاثیرگذاری در میلین سلول های عصبی ایجاد می شود. در نتیجه برای تشخیص آن نیاز به بررسی سلول های عصبی از طریق آزمایش هایی نظیر MRI و … داریم. علاوه بر آن نیاز است که آزمایش های دیگری انجام دهیم تا مطمئن شویم بیماری دیگری وجود نداشته باشد.

به طور مثال، فردی دچار علایم ام اس شده است. همین علایم ممکن است در نتیجه ی تومور مغزی یا دیگر بیماری ها ایجاد شود. لذا باید آزمایش های دیگری انجام شوند تا از تشخیص اطمینان حاصل گردد.

آزمایش خون

اگر پزشک مشکوک شود که شما ممکن است MS داشته باشید، آزمایش های خون بخشی از مراحل اولیه است. آزمایش های خون در حال حاضر نمی تواند به تشخیص قوی MS کمک کند، اما آنها می توانند بیماری های دیگر را رد کنند. این بیماری ها عبارتند از:

بیماری لایم، اختلالات ارثی نادر، سیفلیس، اچ آی وی / ایدز و.. تمام این اختلالات را می توان به تنهایی با آزمایش خون تشخیص داد. آزمایش خون همچنین می تواند نتایج غیر طبیعی را نشان دهد. یعنی می تواند به سمت تشخیص هایی مانند سرطان یا کمبود ویتامین ب ۱۲ (B12) منجر شود.

MRI یا تصویرسازی با تشدید مغناطیسی

آزمایش ام آر آی
تصویرسازی با تشدید مغناطیسی یا ام آر آی (MRI) آزمایشی برای تشخیص MS در ترکیب با آزمایشهای اولیه خون است. MRI از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی برای بررسی محتوای نسبی آب در بافتهای بدن استفاده می کند. آنها می توانند بافت های طبیعی و غیر طبیعی را شناسایی کرده و ناهنجاری ها را تشخیص دهند.

MRI تصاویر دقیق و حساس از مغز و نخاع را ارائه می دهد. ام آر آی بسیار غیرتهاجمی تر از اشعه ایکس یا سی تی اسکن است که هر دو از اشعه استفاده می کنند.

هدف از انجام MRI چیست؟
پزشک وقتی مشکوک به MS می شود و آزمایش MRI می نویسد، به دنبال دو مورد است:

هر نوع اختلال دیگری که می تواند ام اس را رد کند و به یک تشخیص متفاوت مانند تومور مغزی اشاره کند، بررسی شود.
همچنین به دنبال شواهدی از میلین زدایی است.
لایه میلین که فیبرهای عصبی را محافظت می کند، چربی دارد و در صورتی که آسیب ندیده باشد، آب را دفع می کند. اگر میلین آسیب دیده باشد این مقدار چربی به طور کامل کاهش می یابد و دیگر آب را دفع نمی کند. درنتیجه این منطقه آب بیشتری را نگه می دارد که می تواند توسط MRI تشخیص داده شود. (گفتیم که MRI با میزان آب مرتبط است)

برای تشخیص MS، پزشکان باید شواهدی از میلین زدایی پیدا کنند. علاوه بر حذف سایر شرایط بالقوه، MRI میتواند شواهد جامعی را درباره ی اینکه میلین زدایی رخ داده است، ارائه دهد.

آماده سازی برای آزمایش MRI
قبل از ورود به بخش MRI باید تمام جواهرات خود را خارج کنید. اگر شما هر لباس فلزی (از جمله زیپ یا دکمه فلزی) داشته باشید، از شما خواسته می شود که آنها را خارج کنید و یا با لباس های بیمارستان تعویض کنید. شما باید در حدود ۳۰-۴۵ دقیقه در دستگاه MRI (که از هر دو طرف باز است) در طول انجام آزمایش دراز بکشید. برخی از دستگاه ها بنا به شرایطی که بیمار دارد ممکن است سرباز باشند.

اگر موارد زیر را دارید حتما به پزشک اطلاع دهید:
ایمپلنت های فلزی
دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب
خالکوبی یا تاتو
داروهای تزریق شده
دریچه های قلب مصنوعی
تاریخچه ای از دیابت
و هر شرایط دیگری که فکر می کنید می تواند مربوط باشد
 
  • برچسب ها
    ام اس خفیف ام اس خفیف نی نی سایت ام اس و درد مفاصل ام اس پیشرفته برای درمان ام اس چکار کنیم تشخیص ام اس با معاینه چشم تشخیص بیماری ام اس توهم بیماری ام اس جدیدترین درمان ام اس در تبریز درمان ام اس درمان ام اس با سیر درمان ام اس با عسل درمان ام اس خفیف چیست درمان ام اس در طب سنتی درمان ام.اس خوش خیم درمان بیماری ام اس خوش خیم رهایی از ام اس علائم ام اس خفیف چیست علائم ام اس خوش خیم علائم هشدار دهنده ام اس عمر بیماران ام اس عواقب بیماری ام اس مدت زمان بروز علائم ام اس مشکوک به ام اس میترسم ام اس داشته باشم چه عواملی باعث بیماری ام اس میشود چگونه بفهمیم ام اس داریم؟
  • آمار انجمن

    موضوع ها
    48,720
    ارسال ها
    56,092
    کاربران
    3,406
    جدیدترین کاربران
    محمدمهدی قیاسی
    عقب
    بالا